Koophulp carbon velgen race disc

Koophulp carbon velgen race disc

Voor veel fietsers staat een carbon wielset hoog op de verlanglijst. En met een reden: carbon velgen zijn sterker, stijver, lichter en fraaier. U krijgt dus een betere fiets. Maar waar moet u nu op letten bij de aanschaf van een set carbon wielen?

Inwendige breedte
Eigenlijk de belangrijkste maat van de velg. Die bepaalt hoe de band op de velg zit en beïnvloed daarmee de rij-eigenschappen van de fiets. En bij iedere bandenmaat hoort een ideale inwendige breedte. Het is dus van belang om te weten met welke bandenmaat u (voornamelijk) wilt rijden.

Inwendige breedteBijpassende bandenmaat (ideaal)
18mm23mm
20mm25mm
22mm28mm
24/25mm>30mm

NB; Op een inwendige breedte van 20mm past natuurlijk ook een 28mm band en op een 22mm velg gaat ook een 25mm band. Maar als u de keus heeft, ga dan voor de ideale velgbreedte.

Velgen met 20mm inwendige breedte vindt u hier (DT naven).
Velgen met 22mm inwendige breedte vindt u hier (DT naven).
Velgen met 22mm inwendige breedte vindt u hier (Hope naven).

Uitwendige breedte
In wat oudere frame’s kunnen brede velgen (bijvoorbeeld 30mm) een probleem zijn, maar tegenwoordig zijn er weinig beperkingen om brede velgen te kiezen. Een bredere velg is stijver en geeft de fiets een betere wegligging.

Hoogte
Voor veel mensen de belangrijkste maat van de velg. Een dikke carbon fiets met lage velgen is geen gezicht. Maar hoogte betekent extra gewicht, dus kies voor een klimsetje zo laag mogelijk. Rijd je voornamelijk op het vlakke in NL, dan is een hogere set een minder probleem. Wil je alles in éen velghoogte combineren (klimmen, vlak terrein, met zijwind, optisch fraai) kies dan een velg tussen de 38mm of 45mm hoogte.

Velgrand
Er zijn 3 soorten randen die worden gebruikt om de banden op de velg te houden:
Hook design; normale verstevigde velgrand. Iets hogere bandenspanning is geen probleem.
Mid-hook design; spaart gewicht en perfect voor iedereen die niet met maximum bandenspanning rijdt
Hookless; Voor brede banden en lage bandenspanning, wordt voornamelijk bij MTB velgen gebruikt.

Offset
Andless levert (bijna) uitsluitend asymmetrische velgen. Met een meer gelijkmatige spaakspanning krijgt een wiel meer draagvermogen en wordt het duurzamer.

Tubeless-ready
Alle velgen zijn tegenwoordig tubeless-ready. Andless monteert de wielen af met tubeless tape, zodat er gelijk tubeless-ready banden op kunnen. Maar montage met binnenband is ook mogelijk. Let op: er mag geen velglint of -strip worden gebruikt.

Cycle-cross
Velgen voor de cycle-cross moeten sterk, stijf en licht zijn. U moet immers vaak met de fiets over obstakels springen of de fiets op de schouder nemen. Hoge velgen zijn dus uitgesloten. Voor cycle-cross velgen met mid-hook rand, klik hier (de 33mm versie)
voor cycle-cross velgen met hook rand, klik hier.